[vc_row brando_token_class=”brando_row_1571863801-2-100″ id=”spatiere”][vc_column width=”1/1″][vc_column_text brando_token_class=”brando_text_1571856360-2-45″]Unul dintre cei mai minunați oameni din echipa Platinum este Dr. Corneliu Grigoraș, medic specialist în oftalmologie, as în chirurgia cataractei. Colaborăm de peste 15 ani și aproape toată echipa are cel puțin o istorie interesantă de povestit, petrecută în compania sa. Am avut cu toții onoarea și privilegiul să observăm evoluția frumoasă a unui om capabil. În general, la cabinet, nu prea am avut timp de povești, cred că 2014 a fost ultimul an în care a avut o fereastra între două programări. Însă acum, la Clinica Platinum – a se citi *la el acasă – am profitat de ocazie și ne-am întins la mai multe cafele, în care am povestit de-a fir a păr despre pasiunea lui din ultimii ani, operația de cataractă. Iată, deci, fără introducere prea lungă, povestea Dr-ului Grigoraș Corneliu, din curiozitatea unui prieten din Platinum Optic.[/vc_column_text][vc_single_image image=”6810″ img_size=”full”][vc_column_text brando_token_class=”brando_text_1571856360-2-45″]Daniel: Cred că sunt ani de când n-am mai stat la povești. Ce te face acum să fii mândru pe plan profesional?
Dr. Grigoraș Corneliu: În mod evident, Clinica pe care am construit-o împreună cu voi. Sunt recunoscător, desigur, tuturor experiențelor profesionale pe care le-am avut, dar resimt acum o mândrie aparte că am locul meu bine determinat – geografic – să spun așa, în lumea asta a intervențiilor chirurgicale. Este ca și cum am condus până acum mașini de lux, ale altora. Plăcut, nu zic nu, dar locul meu propriu parcă îmi certifică maturitatea profesională în sfera oftalmologică.
Daniel: Operezi de cel puțin 15 ani, crezi că a venit târziu acest moment?
Dr. Grigoraș Corneliu: Cred că a venit exact atunci când trebuia să vină. În general, majoritatea lucrurilor pe care le-am forțat nu m-au mulțumit, așa că am renunțat în urmă cu câțiva ani buni la acest mecanism. E adevărat, planul e în mișcare de mai multă vreme, dar a avut și COVID-ul contribuția sa. Tratamentul cataractei este o manoperă extrem de fină și îți trebuie un număr de intervenții să te împlinești ca și chirurg oftalmolog. Nu pot să spun că am pierdut vremea, în toți acești ani am operat intens, iar atunci când ești în starea de flux, parcă dispare camera cu totul.
Daniel: Stare de flux? Asta simți când operezi?
Dr. Grigoraș Corneliu: Da, de cele mai multe ori. Este munca pe care o fac cu cea mai mare plăcere, chirurgia oftalmologică mă stimulează acum exact cum mă entuziasma în anii facultății, care parcă au fost acum două vieți. Acum că mă întrebi, îmi dau seama că sunt norocos că simt același fior de ani, zeci de ani poate. Fac tot felul de consultații, de tratamente și de investigații oftalmologice, desigur, dar îmi e imposibil să mă văd înafara sălii. [/vc_column_text][vc_single_image image=”6811″ img_size=”full”][vc_column_text brando_token_class=”brando_text_1571857706-2-7″]Daniel: Chiar așa, dintre toate, cum de ce ți-ai ales cataracta, ca și operație de suflet?
Dr. Grigoraș Corneliu: Cataracta, ca și afecțiune oftalmologică, este una destul de invalidantă. Nu mai vezi, mai întăi în față, apoi câmpul vizual dispare și de la periferie, din ce în ce mai opac până la cecitate. Cristalinul se opacifiază și nu ai nicio posibilitate să-l ocolești. Tratamentul, însă, este unul foarte eficient. Spectaculos, aș putea spune. În România, oamenii amână foarte mult momentul tratamentului chirurgical al cataractei, iar rezultatul intervenției parcă îi renaște.
Daniel: De ce crezi că amână oamenii atât de mult tratamentul chirurgical al cataractei?
Dr. Grigoraș Corneliu: E greu să mă exprim pentru toată lumea, însă după câteva mii de operații de cataractă mi s-a conturat o părere. Pacienților le este frică de termenul “operație”. Desigur, din punctul meu de vedere, tratez toate cazurile așa cum am învățat, cu întregul protocol al unei intervenții chirurgicale, însă nu pot spune despre această operație că se compară cu celelalte. Adică da, firesc, nu este o simplă consultație oftalmologică, însă nu este sângerare, în majoritatea cazurilor nu este necesară anestezia generală, durează, în general, foarte puțin, nu doare, iar perioada de recuperare este infimă. Un alt motiv este senzația falsă de conservare pe care o aduc tratamentele naturiste. [/vc_column_text][vc_single_image image=”6806″ img_size=”full”][vc_column_text brando_token_class=”brando_text_1571859767-2-74″]Daniel: Apropo! Funcționează tratamentele naturiste pentru cataractă? Plantele?
Dr. Grigoraș Corneliu: În cei 25 de ani de când mi-am îndreptat atenția către tratamentul cataractei, am auzit de foarte multe ori de la Pacienți despre tratamentele naturiste încercate. Pe plan personal, am apreciat întotdeauna contribuția plantelor la bună-starea speciei noastre. Practic, medicina completează natura. În ceea ce priveste opacifierea cristalinului însă, acesta este un proces mecanic, natural și el, totodata – ireversibil. Proteinele din cristalin se grupează în corpuri opace, care obturează progresiv cantitatea de lumină care ajunge la retină. Este un proces normal, precum părul alb. Și tot precum părul alb, se prezintă diferit de la persoană la persoană. Prin urmare, tratamentele naturiste nu au cum să ajute. Atrag atenția, totuși, la pericolul pe care îl prezintă aceste manevre. Având în vedere că nu există un tratament consacrat, oamenii încearcă fel și fel de lucruri care pot duce la infecții care – în mod evident – complică situația.[/vc_column_text][vc_single_image image=”6812″ img_size=”full”][vc_column_text brando_token_class=”brando_text_1571860119-2-73″]Daniel: Ai spus mai devreme că variază cataracta, de la om la om. În ce sens, sunt de mai multe feluri?
Dr. Grigoraș Corneliu: Cea mai frecventă este cataracta nucleară, aceasta este legată de înaintarea în vârstă. Apoi avem cataracta corticală, asociată frecvent cu diabetul, care se întâlnește la pacienți tineri și cataracta subcapsulară posterioară. Cea din urmă are legătură cu traumele oculare, ori cu tratamentele de lungă durată cu corticosteroizi. Apoi, după stadiul în care este diagnosticată, diferențiem cataracta incipientă și cataracta matură.[/vc_column_text][vc_single_image image=”6813″ img_size=”full”][vc_column_text brando_token_class=”brando_text_1571860223-2-91″]Daniel: Deci de aici vine expresia cu ”început de cataractă”. Dar cât durează până ajunge la stadiul de cataractă matură?
Dr. Grigoraș Corneliu: Cred ca da. Noi, în limbaj medical, folosim termenul de ”incipientă” ca să o diferențiem de cea matură, însă asta nu o face mai puțin relevantă. O dată început procesul degenerativ, el evoluează într-un singur sens și e imposibil de spus cât timp durează opacifierea completă, pentru că diferă de la individ la individ în funcție de metabolismul fiecăruia și în funcție de alți parametri asociați. Interveția trebuie făcută în momentul diagnosticului, a nu se confunda noțiunea de ”incipientă” cu amânarea rezolvării. Totul decurge mai ușor în cazul cataractei incipiente, începând cu diagnosticul. Toate investigațiile se fac prin polul anterior al ochiului, iar în momentul în care acesta este opac, îți dai seama că și precizia scade. Totodată, integritatea nervului optic este greu de apreciat printr-un cristalin opac. Nu în ultimul rând, calitatea vieții scade în intervalul trecut de la diagnostic la intervenție, pentru că soluțiile convenționale de corectat vederea nu mai ajută. Atât timp cât există o soluție atât de rapidă, pare timp valoros pierdut. [/vc_column_text][vc_single_image image=”6814″ img_size=”full”][vc_column_text brando_token_class=”brando_text_1571860377-2-14″]Daniel: Există mai multe tipuri de cristalin, trebuie schimbate la un anumit interval?
Dr. Grigoraș Corneliu: Există cristalin artificial monofocal și cristalin artificial multifocal. Cel multifocal reproduce, în mare, mecanismul natural al vederii. În funcție de biometrie, o investigație cu care măsor parametri de producție ai cristalinului, un Pacient poate avea nevoie de cristalin toric. Cristalinele artificiale se implantează pentru restul vieții, însă – în special la pacienții tineri, poate apărea o recidivă a cataractei, în care se opacifiază capsula care conține acest cristalin. Aceasta cataractă secundară se tratează relativ ușor, printr-o capsulotomie laser, o intervenție rapidă și deloc complicată.[/vc_column_text][vc_single_image image=”6815″ img_size=”full”][vc_column_text brando_token_class=”brando_text_1571860377-2-14″]Daniel: Este scumpă operația de cataractă?
Dr. Grigoraș Corneliu: Comparativ cu ce? E greu de asociat valoarea simțului vederii cu orice altfel de investiție pe care o facem de-a lungul vieții. Aparatura necesară în tratamentul cataractei are ani, mai precis zeci de ani de cercetare în spate, iar ca să poți livra un rezultat de excepție, trebuie să operezi pe echipamente de excepție, care sunt oricum numai ieftine nu. În orice caz, pentru a veni în sprijinul Pacienților noștri, avem contract cu Casa Națională de Asigurari de Sănătate, pentru ca aceștia să poată beneficia de bugetul la care au contribuit de-a lungul vieții. Din punctul meu de vedere, mă simt privilegiat că trăiesc într-un moment al lumii în care una dintre cele mai frecvente cauze ale orbirii a devenit reversibilă. Și sunt onorat că pot să ofer acest tratament Pacienților mei. [/vc_column_text][vc_column_text brando_token_class=”brando_text_1571860377-2-14″]În Iași, Dr. Corneliu Grigoraș consultă și operează la Clinica Platinum de pe str. Pantelimon Halipa nr. 11K, vis a vis de Spitalul Clinic de Recuperare.[/vc_column_text][vc_column_text brando_token_class=”brando_text_1571856360-2-45″]
Întreabă și îți răspundem cât de rapid posibil
[/vc_column_text][vc_empty_space height=”20px”][contact-form-7 id=”6817″][vc_empty_space height=”20px”][vc_column_text brando_token_class=”brando_text_1571856360-2-45″]
sau sună la +40 733 667 008
[/vc_column_text][vc_empty_space height=”40px”][/vc_column][/vc_row]